diumenge, 2 d’agost del 2009

Festes de Mallorca: Festes de la Patrona de Pollença


Com és tradicional cada any, aquests dies se celebren a Pollença les Festes de la Patrona que enguany tenen un programa que començà el dia 25 de juliol i acabaran demà 3 d’agost amb el darrer acte que serà un concert líric benèfic amb la representació de “Cançó d’amor i de guerra”, sarsuela amb dos actes que se celebrarà al Claustre de Sant Domingo, amb la Camerata Pollentina, la Coral 7/17 i la Coral Filharmonia, a més de comptar amb la col·laboració especial del famós tenista mallorquí Rafel Nadal.

L’activitat més destacada d’aquestes festes és, sens dubte, el “Simulacre de Moros i Cristians”, que tindrà lloc avui, diumenge, a les 7 de la tarda, i es fa per commemorar la batalla dels pollencins contra 1.500 moros encapçalats pel corsari Dragut, que va tenir lloc el 30 de maig de 1550. Pollença va rebre aquell dia l’atac corsari més fort que mai no havia patit. La batallà es va guanyar gràcies a l’ajuda d’en Joan Mas, que sortí al carrer Major, alertà del perill i encapçalà el combat heroic contra els adversaris. El simulacre s’incorporà al programa de Festes a mitjan segle XIX per recrear un fet històric molt present en la memòria dels pollencins, constituint una celebració molt vistosa on tot el poble pren partit pels cristians o pels moros, els cristians de blanc i els d’en Dragut de colors. El simulacre s’anuncia a les 5 de la matinada, del dia 2 d’agost, després de la revetlla, quan la banda de música toca l'Alborada. Tot el poble espera impacient aquest moment especial.

El mateix dia de la Patrona, el 2 d’agost, a les 11 del matí, se celebra, com de costum, la Missa i el ball dels Cossiers. El ball dels Cossiers es fa primer dins l'esglesia amb el "Balld 'Oferta", després els Cossiers es dirigeixen a la Plaça Major on a les 12,15 ofereixen un ball per a tots els espectadors.
A les 5 de la tarda es realitza una cercavila a càrrec de la Tropa de Cornetes i Tambors del Soldà. Després, a les 6 de la tarda, se celebra la processó amb l’antiga imatge de la Patrona.
Un cop finalitzada la batalla, al voltant de les 21:30 h, tots els cristians cantaran el Tedèum de Mossèn Miquel Tortell, en acció de gràcies, i el Càntic dels Goigs de Costa i Llobera. Tot seguit tindrà lloc a la Plaça Major la interpretació de l’Alborada i el Visca Pollença per la Banda de Música de Pollença.

La festa acaba sempre amb un espectacular castell de focs que tindrà lloc a les 12 de la nit, a càrrec de la Pirotècnica Jordà, a la Via Pollentia