dimecres, 19 d’agost del 2009

Recons de Menorca: Binibeca Vell

Menorca és una de les illes més tranqui-les de les Balears i es troba plena de recons bonics i encisadors.
Un d’aquest recons es Binibeca Vell.

Es troba dins el terme municipal de Sant Lluís, a uns cinc quilòmetres del nucli urbà i a uns 8 quilòmetres al sud de la capital Maó, entre Cap d’en Font i Biniancolla.

És un petit poble de pescadors situat en una petita cala que als anys 60 es va convertir en centre turístic i des de llavores és pràcticament buit al hivern.

A més del poble vell, a prop hi trobarem Binibeca Nou, amb la platja d’uns 200 metres de sorra blanca, envoltada de pins i un berenador anomenat “El Bucanero”, simulant una caseta de pescadors amb la seva típica porta roja, i la Cala Torret que consta d’un petit nucli de cases amb comerç i restaurants.

L’encant, però, de Binibeca vell és els seus estrets carrers, enmig de casetes blanques, com acabades d’estrenar, on s’hi pot passejar amb molta tranquil·litat i gaudir del silenci, quasi sepulcral, que s’hi troba. Fins i tot als estrets carrers, d’en tant en tant, trobaràs un rètol que et recorda que cal guardar silenci per respectar el lloc i el veïnat.

A plena temporada turística cal anar viu per trobar taula a algun dels restaurants del poblet i poder gaudir de la típica caldereta de llagosta menorquina.

dimecres, 12 d’agost del 2009

Leonard Cohen, el testimoni d'un artista

Ahir la nit, Mallorca va gaudir d’un concert dels que es consideren irrepetibles.
Leonard Cohen, nascut al 1934 a Montreal (Canadà), o sigui que té 75 anys, va oferir un espectacle, amb companyia dels 9 músics que l’acompanyaven, digne d’un escenari acústic millor que el que varen patir els poc més de tres mil assistents al acte dins el Palma Arena.

El cantautor, poeta i escriptor, en prop de tres hores, va oferir 25 cançons, entre les que no hi podien faltar èxits memorables, com “Hallelujah”, “I´m your man” o “Take this waltz”.

Entre els assistents es va poder veure gent important (VIP), com les infantes Elena i Cristina, acompanyades de Iñaki Urdangarín, Rosario Nadal amb Kyril de Bulgària i, prop d’ells, els germans David i Ferran Trueba, així com també gent del món de la cultura com Josep Carles Llop, Hilari de Cara i Agustín Fernández Mallo.

Molts dels assistents, sobre tot els que es trobaven més lluny, es varen queixar, al final, de la manca de pantalles que reduïssin la distància real amb l’escenari i, també, de la manca de respecte dels ocupants de les primeres files que, amb els seus flaixos, que no deixaven de disparar, impedien gaudir d’una millor visibilitat.

Malgrat tot, tots ells varen sortir molt satisfets de la que, potser, podria ser la darrera actuació del gran artista a Mallorca, considerant-lo un concert inoblidable, sobre tot per el que fa a la interpretació de Leonard i la dels músics que l’acompanyaven.

Aprofitant la gira per Espanya que aquests dies està fent aquest artista, la editorial Edhasa, ha aprofitat per publicar en castellà la traducció d’una de les novel•les que ha escrit Leonard Cohen, “El juego favorito”, que ve a ser una mena d’autobiografia, més o menys dissimulada, de la adolescència i la joventut del autor que va ser publicada al Canadà per primer cop al 1963.

El títol de la novel•la ve donat per una mena de joc entre dues persones, en el qual, una d’elles, pren pels braços a l’altra fent-la girar fins a caure a la neu, quedant-se allà immòbil, guanyant qui deixa la figura més inesperada o còmica a la neu.

diumenge, 9 d’agost del 2009

Festes de Mallorca: Sopar de Tumbet a Campos


A Campos, com cada any se celebren les festes de la Mare de Deu d’Agost, que son les més importants del poble.

Dins del àmbit d’aquestes festes, el passat divendres, es va celebrar el tradicional “sopar de tumbet a la fresca”, que aquest any ha comptat amb l'assitència d'unes mil persones.

Les activitats comencen a les vuit del vespre, quan els “caparrots” surten de davant del Ajuntament amb els xeremiers per dirigir-se en un cercavila cap a la plaça de Sa Creu.

Un cop allà, tots els veïns que s’han apuntat a la festa, comencen el sopar, que és servit per els “quintos” del poble, que aquest any ha correspost als nascuts a l’any 1991.

El sopar és amenitzat per un grup musical i, en finalitzar, s’organitza una “Arreplegada de quintos i joves amb la Batukada Roja”, en la qual es dona el relleu, en aquest cas, entre els nascuts al 1991 que s’han encarregat de la festa d’aquest any i els nascuts al 1992, que s’encarregaran de la festa de l’any 2010.

Després de l’arreplegada de quintos venen més actuacions musicals, amb la festa anomenada "La Panxa Roja", que inclou l’estirada de corda entre les dues generacions de quintos, que aquest any ha estat un “fiasco” doncs s’ha trencat la corda a les primeres de canvi, i la pujada del pal ensabonat, on els quintos del 1992 intenten aconseguir el mocador vermell que els acredita per l’any següent. També hi va haver una festa de l’escuma i un concurs de menjar síndria.

Les festes, que varen començar el dia 1 d’agost, tenen continuïtat amb diferents actes que no acaben fins el dissabte 15 d’agost amb la “Traca de fi de festes”, encara que hi ha activitats posteriors fins a final de mes.

Podeu trobar el programa complet a la pàgina web del Ajuntament de Campos, en format pdf.

diumenge, 2 d’agost del 2009

Festes de Mallorca: Festes de la Patrona de Pollença


Com és tradicional cada any, aquests dies se celebren a Pollença les Festes de la Patrona que enguany tenen un programa que començà el dia 25 de juliol i acabaran demà 3 d’agost amb el darrer acte que serà un concert líric benèfic amb la representació de “Cançó d’amor i de guerra”, sarsuela amb dos actes que se celebrarà al Claustre de Sant Domingo, amb la Camerata Pollentina, la Coral 7/17 i la Coral Filharmonia, a més de comptar amb la col·laboració especial del famós tenista mallorquí Rafel Nadal.

L’activitat més destacada d’aquestes festes és, sens dubte, el “Simulacre de Moros i Cristians”, que tindrà lloc avui, diumenge, a les 7 de la tarda, i es fa per commemorar la batalla dels pollencins contra 1.500 moros encapçalats pel corsari Dragut, que va tenir lloc el 30 de maig de 1550. Pollença va rebre aquell dia l’atac corsari més fort que mai no havia patit. La batallà es va guanyar gràcies a l’ajuda d’en Joan Mas, que sortí al carrer Major, alertà del perill i encapçalà el combat heroic contra els adversaris. El simulacre s’incorporà al programa de Festes a mitjan segle XIX per recrear un fet històric molt present en la memòria dels pollencins, constituint una celebració molt vistosa on tot el poble pren partit pels cristians o pels moros, els cristians de blanc i els d’en Dragut de colors. El simulacre s’anuncia a les 5 de la matinada, del dia 2 d’agost, després de la revetlla, quan la banda de música toca l'Alborada. Tot el poble espera impacient aquest moment especial.

El mateix dia de la Patrona, el 2 d’agost, a les 11 del matí, se celebra, com de costum, la Missa i el ball dels Cossiers. El ball dels Cossiers es fa primer dins l'esglesia amb el "Balld 'Oferta", després els Cossiers es dirigeixen a la Plaça Major on a les 12,15 ofereixen un ball per a tots els espectadors.
A les 5 de la tarda es realitza una cercavila a càrrec de la Tropa de Cornetes i Tambors del Soldà. Després, a les 6 de la tarda, se celebra la processó amb l’antiga imatge de la Patrona.
Un cop finalitzada la batalla, al voltant de les 21:30 h, tots els cristians cantaran el Tedèum de Mossèn Miquel Tortell, en acció de gràcies, i el Càntic dels Goigs de Costa i Llobera. Tot seguit tindrà lloc a la Plaça Major la interpretació de l’Alborada i el Visca Pollença per la Banda de Música de Pollença.

La festa acaba sempre amb un espectacular castell de focs que tindrà lloc a les 12 de la nit, a càrrec de la Pirotècnica Jordà, a la Via Pollentia