dimarts, 9 de juny del 2009

Mor a Mallorca el Premi Nobel de Medecina Jean Dausset

L'any 1980, l'Academia sueca va concedir el Premi Nobel de Medecina a Jean Dausset, pels seus estudis sobre la compatibilitat dels texits, que vàren resultar essencials per entendre els mecanismes de rebuig en els transplantaments i que de les hores ençà han servit per a salvar moltes de vides.

El passat dissabte, al Hospital de Son Llàtzer, moria víctima d'una pneumonia, als 92 anys, aquest il·lustre metge francés que des de feia uns anys residia a la nostra illa.

Va ser enterrat ahir, dilluns, 8 de juny del 2009, a Son Valentí, en una cerimònia íntima i senzilla, amb l'assitència de la seva muller, Rosita Mayoral, els seus fills i nets, juntament amb alguns allegats i representats de diversos àmbits de la cultura, la medecina i la política, molts dels quals havien disfrutat del privil·legi de coneixer-lo personalment.


Nat a Tolosa de Llanguedoc, el dia 19 d'octubre de l'any 1916, va participar en la Segona Guerra Mundial, on va servir a la unitat de transfusions sanguínies de l'exèrcit francès. En acabar la guerra va començar les seves investigacions sobre les transfusions de sang i es va traslladar a Boston. Posteriorment es ca traslladar a París on, l'any 1963, va començar a exercir com a professor de la Universitat.

A l'any 1984 va crear a París el "Centre d'etude du polymorphisme humaine" (CEPH), actualment anomenat Fundació Jean Dausset-CEPH, que és un centre d'investigació genètica.

Fill adoptiu de Sóller, a l'any 2003 va ser nombrat "Doctor Honoris Causa" per la Universitat de les Illes Balears.

A més de cientific era un gran humanista i un enamorat de l'art, fins el punt de que havia obert una galeria d'art a la capital francesa.

També acostumaba a parlar als seus amics i allegats dels seus viatges a l'illa de Pasqua, on hi ejercia més com antropòlg que no pas com a biòleg.