dimecres, 24 de juny del 2009

Pròxima "II Jornada tècnica sobre construcció bioclimàtica"


Llegit avui a Europapress, la Consellera Executiva del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Catalina Julve, ha presentat la convocatòria de la “II Jornada tècnica sobre construcció bioclimàtica” que se celebrarà el proper dia 3 de juliol al centre BIT Raiguer d’Inca (Mallorca) i que comptarà amb la presència d’un centenar d’experts i professionals d’aquesta especialitat, els quals assistiran a la presentació de quatre ponències i a diversos tallers pràctics i demostracions.
Segons Julve “després de la catarsi” que ha registrat el sector immobiliari durant els darrers anys, és “necessari fer un canvi de model”, en què espera que es puguin desenvolupar projectes de construcció bioclimàtics, dels quals ha destacat que "són molt millors per a la salut de les persones i del planeta”.
La consellera va presentar la convocatòria a la seu que el seu Departament té a la Llar de la Joventut, va estar acompanyada del president del Col•legi Oficial d’aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, en Jaume Gibert.
Julve va assegurar, a més, que la construcció bioclimàtica “no és una moda sinó que és ja una necessitat” i espera que suposi un “model sostenible per al medi ambient en la nostra terra”, on a penes existeixen unes poques edificacions d’aquest tipus.
També ha posat de manifest que tot i que el termini oficial d’inscripció comença avui, ja hi ha més de 40 persones inscrites a aquesta segona edició de la jornada i que, de fet, espera que se superi el nombre d’assistents que es va aconseguir a la primera jornada arribant als 111 participants en una capacitat màxima de 120 persones.
Per la seva banda, Gibert, ha destacat alguns dels avantatges dels habitatges construïdes amb criteris bioclimàtica, com que a penes usen metalls com materials de base, que les seves finestres són més petites de d’habitual, per evitar que penetri en excés la llum solar durant l’estiu i, per tant, es faci necessari utilitzar l’aire condicionat, sense oblidar que els seus mors solen ser gruixuts, perquè actuïn con aïllant natural a cost zero.

La jornada començarà a les 10 del matí, amb l’inauguració institucional, a la que assistirà Julve, per seguir, mitja hora després amb la primera ponència, “Estratègies mediambientals en construcció d’edificis públics i privats”, a càrrec dels arquitectes Àngel Hevia i Gabriel Golomb i el doctor en arquitectura Luis Velasco Roldán.
La segona ponència, “Possibilitats expressives de les voltes en la construcció contemporània”, serà oferta per l’expert Miquel Ramis González, director tècnic del projecte Artífex, una empresa que col•labora amb la realització de l’esdeveniment.. A continuació seguirà “Geobiologia en la construcció tradicional. Orientació i optimització de la casa”, a càrrec de l’arquitecte Francisco Alonso.
Ja al migdia arribarà el torn de la dissertació “Experiències de sostenibilitat en col•laboració amb ajuntaments: el pas de l’habitatge unifamiliar als centres socials”, que serà pronunciada per el doctor en arquitectura Gabriel Barbeta.
Després de l’àpat es realitzaran els tallers pràctics i les demostracions al centre de formació d’Artifexbalear.

Informació addicional:
• Les cases bioclimàtiques són aquelles que han estat dissenyades tenint en compte les condicions climàtiques , aprofitant els recursos disponibles, per tal de reduir l’ impacte ambiental i el consum energètic. Una habitatge bioclimàtic pot aconseguir un gran estalvi fins i tot pot arribar a ser sostenible totalment. Tot i que el cost de la construcció pot ser major, resulta rentable ja que es compensa l’ increment de l’habitatge amb la disminució dels rebut d’energia
• Font: Tecnologia Verda



Altres llocs interessants:
Arquibio, bloc sobre arquitectura bioclimàtica
La generación del sol, edificis zero emissions
Sólo arquitectura, enllaços sobre construcció ecològica