dilluns, 20 de juliol de 2009

Cuina balear: Frit de Matances


Bé, com ja havia indicat en el meu primer escrit sobre la cuina balear, d’en mica en mica, anirem engruixant aquest apartat.
Si a l’altre escrit parlava del plat que més m’havia agradat, avui parlaré del segon en el meu top particular, el “Frit de Matances”.
Es un plat un poc carregat, sobre tot pel qui fa règim, però us asseguro que, si us el podeu saltar un dia, val la pena que sigui per tastar aquest plat.

Els ingredients necessaris per a 4 persones són:

300 g de costelletes de porc
300 g de cansalada, millor virada (aquí se’n diu xulla)
250 g de llom o carn magra
250 g de fetge de porc
2 pebrots vermells o al gust, hi ha qui hi posa 1 kg (aquí se’n diu pebre vermell)
1 kg de patates
½ got (aquí se li diu tassó) d’oli d’oliva
Uns alls, unes fulles de llorer, sal i pebre (aquí se’n diu pebre bo)

Opcionalment hi ha qui afegeix pulmó i, fins i tot, bolets, segons la temporada. També hi ha qui l’hi agrada un poc picant (coent) i l’hi posa un pebre coent (pebrot picant).

La manera de preparar-ho es:

Primer prepararem els ingredients tallant les costelletes a trossets, posant-hi sal i pebre, després farem tires amb les carns i pelarem les patates fent-ne tires gruixudes. També trossejarem els pebrots.

Un cop tenim els ingredients preparats començarem la cocció, i el primer que farem serà anar fregint les carns i les costelletes en una paella o una cassola de fang (una greixonera), una per una i per separat, i reservar-les.
Al mateix recipient, un cop fetes les carns, hi haurem de sofregir el pebrot, el llorer i els alls. També el pebre coent si em decidit d’afegir-n’hi.
A part, i amb un oli net, fregirem lleugerament les patates, sense que es tornin rosses.

Quant ja està tot ben fregit, dins la mateixa cassola o greixonera, si l’hem fet servir, si no n’agafarem una, s’hi posen tots els ingredients, el sofregit, les carns i les patates, li posarem sal al gust i ho servirem ben calent.

Creieu-me si us dic que és un plat per a llepar-s’hi els dits.