dijous, 16 de juliol de 2009

Els patis de Palma (I)


Si algú ha visitat mai Palma, es probable que, tot passejant per la ciutat, hagi quedat bocabadat en veure alguna de les entrades que tenen alguns edificis. Com deia Clovis Dardentor, el personatge de Julio Verne, “Les entreobertes portes deixaven veure corredors centrals, patis envoltats de lleugeres columnes, el pou tradicional amb la seva elegant armadura de ferro, l’escala de gir capritxós, el peristil ornat de plantes trepadores en plena floració, les finestres amb bastidors de pedra d’una esveltesa incomparable, algunes amb miradors a l’espanyola”.

Aquesta deu ser la impressió que es deu endur quelcom que en pot veure un d’ells, però a l’estiu, els patis de Palma obren les seves portes i, l’Ajuntament de Palma, ens ofereix un servei de visites guiades, amb col·laboració amb l’INESTUR i el Govern de les Illes, que tenen la seva sortida a l’olivera de la Plaça de Cort, tenen una durada de dues hores, costen 10 € per persona i es poden reservar al telèfon 971 720 720 trucant als matins.
A Palma hi ha catalogats uns seixanta patis, tots ells tenen a la porta d’entrada un rètol amb el nom i el numero, i avui començarem una sèrie de entrades on els anirem descrivint, començant, evidentment, pel primer en importància històrica, encara que a la ruta dels patis ostenta el número 33:
  1. Estudi General Lul·lià. El seu origen està vinculat a la creació de la Universitat Lul·liana de Mallorca. L'Estudi General Lul·lià es convertí, al segle XVII, en Universitat Lul·liana de Mallorca. La construcció actual - projecte de l’arquitecte Gabriel Alomar - substitueix al anterior des de 1950. El pati respon a tipologia neobarroca porticada amb arcs de mig punt sobre columnes jòniques. També destaquen, a la planta principal, unes finestres dividides per un mainell i muntant.
    (Font d’aquesta informació: Portal Forà, dinamització cultural)

Al lloc de Portal Forà s’hi pot trobar altre informació d’interès sobre aquest pati, tot seguint aquest enllaç, com ara notes històriques, una detallada descripció i alguns apunts bibliogràfics.