dijous, 2 de juliol de 2009

Cuina balear: Sopes mallorquines

Sopes mallorquines

Començarem avui un petit receptari de cuina de les Illes Balears, que d'en tant en tant anirem engruixant amb alguna nova recepta.
Per encetar aquest receptari no s'em ha ocurregut un altre plat que el que a mi més em va agradar quan vaig aterrar aquí i em va sorprendre per la seva senzillesa i per lo saludable que era: Les sopes mallorquines.
No vaig parar fins que vaig poder obtenir la recepta per fer-me-les a casa i ara os diré com jo les faig tot seguint, més o "manco", la recepte que em varen donar:
Lo primer i més important són els ingredients (per a 4 persones):



  • 1 col i 1 coliflor

  • 1 grapat de bledes, també poden ser espinacs

  • 2 tomàquets (tomàtigues que diuen aquí)

  • 1 pebrot vermell i 1 de verd (pebre en diuen aquí)

  • 1 ceba

  • 400 grams de pèsols i mongete tendre (hi ha qui hi posa fàves tendres y carxofa, però a mi m'agraden més sense aquests dos ingredients), tot barrejat.

  • julivert (juevert es diu aquí)

  • S'hi poden afegir o treure tot tipus de verdura, surt igual de bò.

  • Oli d'oliva

  • Sal i pebre (pebre bo aquí)

  • i, el més important, 250 grams de pa de sopes, aquí es fa servir un pa moreno especial que ja es troba tallat als forns de pa, però es pot utilitzar qualsevol tipus de pa tallat molt fi, com es feia a les antigues sopes escaldades de Catalunya.


Estris necessaris:




  • Una olla gran (tenir en compte que les verdures abulten molt).

  • Una cassola de fang (aquí en diuen greixonera)


Ara diré com es preparen, un cop tenim tots els ingredients i els estris.




  • Primer s'han de preparar les verdures, netajant-les i tallant-les. Es poden tallar a la juliana o fer-ne bocinets, segons la verdura i el gust personal.

  • Després s'ha de començar a fer el sofregit a l'olla, primer els pebrots i la ceba, i quan comença a pendre color se l'hi afeieix els tomàquets.

  • A continuació hi posarem els pèsols i la mongete tendre i les altres llegums que volguem posar-hi i seguirem posant-hi la resta de verdures, començant per la col, que és la més dura de coure i acabant amb la coliflor que és la menys dura. A tot això ho cubrirem d'aigua, just fins a cubrir i li posarem sal i pebre al gust i ho deixarem al foc fins que estigui tot cuit.

  • Mentrestant podem anar preparant la cassola de fang (la greixonera) posant-hi un llit de pa de sopes, amb un rajolic d'oli pel damunt (hi ha qui li posa també una picadeta).

  • Quan ja tenim cuita la verdura s'escalda el pa dins la cassola i se serveix a la taula amb la mateixa cassola.


Espero que si feu aquesta recepte la gaudiu am el mateix deliri que jo. Bon profit.