dilluns, 27 de juliol de 2009

Festes de Mallorca: El Fadrí Major de Moscari

Avui encetarem una nova secció, aquesta dedicada a les festes populars que se celebren a les Illes amb quatre subseccions, una per cada illa poblada.
La primera que posarem és una que se celebra cada any per Santa Anna, coincidint que va ser ahir, 26 de juliol, i més concretament a Moscari d'on la Santa n'es patrona.
La festa del Fadrí Major, de la qual no hi ha constància que s’hagi celebrat mai a cap altre poble.

Aquesta festa consisteix en diversos actes, el primer dels quals és l’elecció del “Fadrí Major”, per votació popular de tots els fadrins del poble.
La festa comença poc abans de les deu del matí, quan els xeremiers del poble, inicien un cercavila, despertant als veïns i, amb el fadrí major de l’any anterior, es dirigeixen a la Casa del Poble per recollir l’estendard de Moscari que durà tota l’estona el anterior fadrí major. Després van a cercar al Fadrí Major de enguany a casa seva.
Mentrestant els fadrins del poble surten de casa seva amb una canya a la ma i, per la seva banda, les fadrines surten al portal engalanades amb un ram de flors.
El Fadrí Major, que va vestit de pagès i amb una canya a la ma engalanada de cintes i flors, acompanyat dels xeremiers i del abanderat es dirigeix a l’església a demanar autorització per començar el cercavila. Un cop rebuda aquesta, tota la comitiva recorre els carrers del poble per anar a cercar els fadrins i les fadrines. Quan arriben davant una casa on hi ha una fadrina amb el seu ram de flors esperant, el Fadrí Major li dirigeix aquesta glosa:


Bon dia eixerida
A Santa Anna et convit,
Jo que som bon amic,
I tu, que ets tan garrida.

En mica en mica es van afegint al cercavila, encapçalat pels xeremiers, tots els fadrins i fadrines del poble, ells amb les seves canyes a la ma i elles amb els seus rams de flors.
Finalment la processó acabarà a l’església on els fadrins oferiran a la patrona, Santa Anna, els seus presents que són les canyes dels fadrins i els rams de flors de les fadrines.
Enguany la figura de Fadrí Major li ha correspost a Arnau Tugores Rayó i hi han participat unes seixanta fadrines.
Igualment, tot el poble, s’engalana i a les cases es pengen penons amb l’escut del poble als balcons

Aquesta festa, que s’havia perdut durant molts d’anys, va ser recuperada l’any 1982 pel mossèn de la parròquia de Moscari, Bernat Morell, quan la veïna del poble, Margalida Martorell Mayol, l’hi va explicar els seus records de fadrina. Tanmateix, el abanderat, és un afegit que s’hi va introduir a partir de l’any 1.996.


Imatges:

  • Dalt de tot, la festa d'enguany, publicada a Diari de Mallorca
  • La segona, Ball de Bot a Moscari.
  • La tercera, un carrer de Moscari
  • La de baix, posta de sol a Moscari